Горіхи
Горіхи - корисний, поживний продукт не тільки для гризунів, а й для людей. Вони здавна відомі своїми цінними властивостями.
Різновиди горіхів
В світі налічують величезну кількість горіхів різних сортів. З наукової точки зору їх можна класифікувати за різними характеристиками. Найчастіше горіхи розмежовують за домами. Серед найбільш поширених можна виділити наступні категорії сімейств:
- Оріхові (волоський горіх);
- Березові (лісовий горіх, фундук );
- Розоцвіті (мигдаль);
- Бобові ( арахіс );
- сумахових (фісташки, кешью);
- Соснові (кедрові горішки).
Лісовий горіх в народі часто називають горішком або ліщини, а фундук ломбардским горіхом або великої Лешін.
Склад горіхів
Для горіхів характерний багатий хімічний склад. Вони вважаються рекордсменом за кількістю таких компонентів:
- вітаміни;
- натуральні жири рослинного походження;
- легкозасвоювані організмом білки;
- незамінні амінокислоти.
Використання горіхів в кулінарії
У багатьох країнах світу горіхи є невід'ємним компонентом національної кухні. Вони входять в кулінарні рецепти наступних країн:
- Азія;
- Європа;
- Східні країни;
- Росія.
Налічується величезна кількість страв, які можна приготувати з додаванням різних сортів горіхів. До найбільш поширених кулінарним шедеврам з горіхами, можна віднести наступне:
Особливості вживання, протипоказання
Горіхи мають високу калорійність. Це чудовий продукт з відмінними смаковими якостями для швидкого і якісного втамування голоду. Вони повинні бути в кожному домі на той випадок, коли немає часу або можливості приготувати їжу. Регулярне додавання горіхів в раціон позитивно впливає на організм, надає колосальну користь.
Продукт добре переноситься організмом в помірній кількості. З обережністю рекомендується приймати таким категоріям осіб:
- страждають на захворювання печінки;
- мають проблеми з обміном речовин і зайву вагу;
- при проблемах з підшлунковою залозою.